8 syytä, miksi käyttää Reiss Motivation Profile® -työkalua
Kirjoittaja: Salla Aaltonen
Kiinnostavia, hyviä ja luotettavia motivaatioteorioita löytyy useita. Kun teorioita tulee soveltaa käytäntöön ja jalkauttaa ne yksilön, tiimin tai organisaation motivoivan johtamisen tukemiseen, hyvä teoria ei välttämättä palvelekaan enää tavoitteita. Teoriat ovat nimittäin usein vaikeaselkoisia, vaikeasti ymmärrettäviä ja käytäntöön sovellettavia sellaisenaan ja no, teoreettisia. Mielestäni Reiss Motivation Profile® (RMP) on tätä taustaa vasten erinomaisen hyvä työkalu, ja alla kerron tarkemmin omaan kokemukseeni pohjautuen minun mielestäni tärkeimmät tekijät, miksi juuri RMP antaa erityisen hyvät valmiudet motivaatiolla johtamiseen käytännössä.
1. RMP on tieteellisesti pätevä ja luotettava
Markkinoilla on useita erilaisia ns. ”persoonallisuustestejä”, toiset tieteellisempiä ja toiset vähemmän tieteellisiä. RMP on vahvasti tieteelliseen tutkimukseen perustuva työkalu. Sen on kehittänyt amerikkalainen psykologian ja psykiatrian professori Steven Reiss, jonka tieteellisten ja empiiristen tutkimusten pohjalta syntyi Reissin motivaatioteoria 16 elämän perustarpeesta ja motivaatiotekijästä. Teoria on useasti tieteellisesti arvioitu ja validoitu. Teorian pohjalta Reiss kehitti Reiss Motivation Profile® -työkalun, jolla voidaan tunnistaa kenen tahansa yksilöllinen motivaatiorakenne.
Teoriasta voit lukea lisää täältä.
2. RMP on ammattimainen
RMP-työkalua hyödynnetään työelämässä hyvin laajasti eri yhteyksissä kuten itsetuntemuksen kasvattamisessa, johtamisessa, henkilöstön kehittämisessä, rekrytoinnissa, ohjaamisessa, valmentamisessa ja coachaamisessa, työn, opintojen ja työuran ohjauksessa, huippu-urheiluvalmennuksessa. Koko prosessi RMP:n ympärillä on ammattimaisesti hoidettu. RMP palvelee useimmiten yksilön lisäksi koko tiimiä ja työyhteisöä sekä johtoa, esihenkilöitä, tiiminvetäjiä ja HR:ää.
3. RMP on vastuullinen
RMP on vastuullinen työkalu monessakin mielessä. Ensinnäkin se huomioi yksilöt eikä tarjoa samoja ratkaisuja kaikille, koska yksilölliset tarpeet ja motiivit vaihtelevat yksilöittäin. Toisekseen RMP on osaavien ja vastuullisten ammattilaisten työkalu (johto, esihenkilöt ja tiimin vetäjät). Sen käyttö edellyttää aina ymmärrystä motivaatiosta yleisesti ja vastuuta erityisesti muiden ihmisten motivaatiorakenteen tulkintoihin liittyen. Kolmanneksi kuka tahansa ei voi purkaa yksittäisten henkilöiden motivaatioprofiilia vaan ainoastaan siihen kouluttautuneet ja RMP-sertifioidut motivaatiovalmentajat, jotka osaavat sen tehdä osaavasti, vastuullisesti ja ammattimaisesti.
Jos haluat sertifioitua RMP-motivaatiovalmentajaksi, Suomen Motivaatiotalon sertifiointikoulutukset löydät täältä. Motivaatiotalo toimii Suomen RMP-lisenssinhaltijana ja sertifioijana.
4. RMP on faktinen, ei enää mutua ja arvailua
Aivan liian usein ihmisten toiminnasta ja sen vaikuttimista tehdään vääriä tulkintoja ja johtopäätöksiä ulkoisen käyttäytymisen perusteella. RMP ei mittaa ulkoista käyttäytymistä (käyttäytyminen on Reissin teorian mukaan seuraus omien motiivien tyydyttämisen tarpeesta) vaan sitä, miksi ihminen toimii tai haluaisi toimia tietyllä tavalla. Kun halutaan johtaa, kehittää, innostaa, motivoida, osallistaa, sitouttaa tai kasvattaa hyvinvointia, tulee tuntea yksilölliset juurisyyt toiminnan taustalla. Mikä oikeasti motivoi ja turhauttaa Timppaa, entä Sirpaa? Sen tiedon pohjalta onkin sitten helpompi tehdä oikeanlaisia päätöksiä ja valintoja, roolituksia ja työn tuunausta, palkitsemista ja tavoitteiden sanoittamista.
5. RMP on konkreettinen ja ratkaisukeskeinen
RMP mahdollistaa teorian jalkauttamisen käytännön tasolle. Se tarjoaa konkreettista tietoa itsensä ja tiimin johtamisen taustalle, jonka pohjalta on mahdollista tehdä konkreettisia ratkaisuehdotuksia siitä, miten toimia, mitä muuttaa, mitä lisätä ja mitä vähentää.
6. RMP on loistava keskustelun avaaja
Siis tämä! Onko teillä pyörinyt samat kysymykset vuodesta toiseen esimerkiksi kehityskeskustelu- tai työtyytyväisyyskaavakkeissa? Entä minkä pohjalta teillä arvioidaan työntekijän osaamis- ja kehityspolkuja, roolituksia tai työnkuvien tuunausta? Kuinka teillä käsitellään vuorovaikutustilanteita ja sisäistä kommunikaatiota, tai erilaisia osallistumisen ja kohtaamisen tarpeita?
RMP antaa ihan mielettömät mahdollisuudet laajentaa keskusteluiden näkökulmia, huomioida yksilöllisiä vahvuus-ja innostumistekijöitä, antaa työkaluja työntekijälle sanoittaa tarpeitaan ja tavoitteitaan sekä työnantajalle kysyä oikeita kysymyksiä ja tehdä oikeansuuntaisia toimia.
7. RMP hyväksyy ihmisen omana moninaisena itsenään
RMP:n kautta saatu motivaatioprofiili on yksilöllinen kuin sormenjälki. Se ei luokittele ihmisiä ahtaisiin lokeroihin vaan huomioi jokaisen moninaisuuden ja ainutlaatuisuuden. Ei ole olemassa hyvää tai huonoa profiilia, on vain yksilöllisiä motivaatiorakenteita. RMP:n vahvuus on siinä, että jokainen yksilö sanoittaa itse sitä, miten omat motiivit näkyvät käytännössä, miten eri motiivit vaikuttavat ristiin ja mikä on itselle luontaisin tapa toimia. Motiiveja on mahdollista kanavoida toiminnaksi hyvin monella eri tavalla, ja tavoitteena on motiivien kokonaisvaltainen tasapaino elämässä ylipäätään. Ei siis ole tarpeen, että ihminen pystyy tyydyttämään täydellisesti kaikkia itselleen tärkeitä motiiveja esim. juuri työelämässä.
8. RMP on hinta-laatu -suhteeltaan edullinen
Lisensoidut työkalut maksavat aina jotain. Kannattavuuslaskelman pohjalla on yleensä kuitenkin jokin vaihtoehtoinen kustannus: toimintaympäristöjen ja johtamisen muutoksiin liittyvät asiat, työntekijät siirtyvät kilpailijalle, ei saada rekrytoitua oikeita avainhenkilöitä, sitouttamisen haasteet, henkilöstö väsyy tai turhautuu jatkuvassa muutoksessa, henkilöstön osaamisen ja kehittymisen kasvattamiseen tarvitaan ulkopuolista tukea, työtyytyväisyys laskenut, kasvaneet sairaspoissaolot, alentunut tuottavuus ja aikaansaamisen ongelmat, kommunikointiongelmat tiimissä, yleinen epävireinen tekeminen. Näihin kustannuksiin nähden RMP on hiekanjyvä Saharassa. RMP:n kautta on mahdollista vaikuttaa kaikkiin yllä mainittuihin kustannuksia aiheuttaviin tilanteisiin positiivisesti.
Lisäksi RMP ei ole mikään kertakäyttöinen työkalu, vaan sitä voi hyödyntää vuodesta toiseen ja tilanteesta toiseen aina tarpeen mukaan. Investointina se on erittäin kustannustehokas, mutta vaatii toki käyttäjältään siihen sitoutumista ja sen integroimista olemassa oleviin toimintamalleihin ja prosesseihin, jotta siitä saadaan kaikki hyöty irti.
Kirjoittaja Salla Aaltonen (FM) on Teoiksi Oy:n toinen perustaja, Johda MotivaatiollaTM -valmentaja ja kouluttaja, työelämäasiantuntija, sertifioitu RMP-motivaatiovalmentaja.