Aikaansaamisen Malli
Kirjoittaja: Johanna Saari
Kamppailetko esihenkilönä aikaansaamisen kanssa tai paremminkin sen, että tehdään paljon koko ajan, mutta ei saada aikaan oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä asioita? Tai onko tiimissänne näitä haasteita? Tuntuuko siltä, että yhtenä päivänä töissä ollaan supertehokaita ja sen jälkeen loppuviikko meneekin aivan löysäilyksi? Tai työstetäänkö vain yltiöpitkiä työlistoja, mutta uutta tulee nopeammin kuin saadaan vanhoja tehtäviä alta pois? Tätä juuri manasi asiakkaani eilisessä puhelussa todeten, että:
”muuttuiskohan oikeesti mikään, vaikka vain tuhoaisi koko todo-listan…?”
Eli kysymys kuuluu: Miten työelämässä saadaan enemmän aikaan juuri haluttuja asioita? Ei siis vain enemmän tekemistä tai vain sen iänikuisen todo-listan tyhjennystä vaan enemmän suunniteltuja tekemisiä ja haluttuja tuloksia? Tähän on apu ja työkalu. Asiakkaamme ja itsekin olemme kamppailleet näiden samaisten haasteiden parissa. Kiteytimmekin todelliseen tarpeeseen Teoiksi Aikaansaamisen Mallin. Sen ytimessä ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan kolme asiaa:
1. Oikea tavoite
2. Sisäisen motivaation tuki
3. Tekemisen palastelu
Tavoite:
Tavoitteen pitää olla sellainen, että se innostaa tekijäänsä. Yleensä työelämässä tavoitteet tulevat muualta, ellei sitten itse ole niitä laatimassa, mutta tällöinkin niihin usein vaikuttaa välillisesti joku muu vaikkapa asiakkaat. Tavoitteesta on etsittävä se näkökulma, joka on yksilöllisesti merkityksellinen, innostava ja tärkeä juuri sille henkilölle, jolle tavoite asetetaan. Tämän varmistamiseen tarvitaan monta miksi kysymystä?
Sisäinen motivaatio
Tekemisen ja myös tavoitteen asettamisen tuki ammennetaan tekijän omista yksilöllisistä motiiveista. Niistä asioista, jotka ovat elämässä kaikkein tärkeimpiä ja vievät eteenpäin. Oma Motivaatiokartta* on avain tässä. Mikään tekeminen ei onnistu ainakaan pidemmän päälle, jos se on ristiriidassa oman arvomaailman ja omien sisäisten perustarpeiden kanssa. Mutta kun motiivit kohtaavat tekemisen, niin draivia löytyy ja hommat etenevät.
Palastelu
Ja lopuksi, mutta ei vähäisimpänä, kokonaisuus palastellaan siten, että aikaansaaminen on lähes väistämätöntä. Tämä on äärettömän tärkeää, koska tekeminen pitää saada käyntiin. On paljon helpompaa viedä jo käynnissä olevia asioita eteenpäin, kuin aloittaa aivan alusta. Jokainen meistä on varmasti jossain vaiheessa työuraansa tuskaillut vaikkapa tekstin tuottamisen kanssa ja tyhjän paperin syndrooma on oiva esimerkki aloittamisen vaikeudesta. Palastelu tarkoittaa käytännössä sitä, että laaditaan oikeanlaisia ja -kokoisia tehtäviä kohti tavoitetta eli haluttuja tuloksia. Asiakkaamme Jan oli valmennuksessamme ja innostui Aikaansaamisen mallista todella, hän totesi näin:
”…Parasta tässä valmennuksessa oli kuitenkin Teoksi-tiimin luoma Aikaansaamisen malli. Sen kautta lähdimme ratkaisemaan minulla parhaillaan työn alla olevaa isompaa myyntiin liittyvää tekemätöntä työmöykkyä. Aikaansaamisen mallin ja valmennuksen avulla sain vietyä kokonaisuutta helposti ja nopeasti eteenpäin pilkkomalla ison kokonaisuuden pienempiin tehtäviin, ja tehtävien valmistuminen oli myös hyvin innostavaa. Teoiksi Aikaansaamisen malli todellakin toimii.”
Aikaansaaminen on itsessään todella palkitsevaa, mutta aito innostuminen seuraa siitä, kun päästään juuri niihin haluttuihin tuloksiin. Kiinnostuitko tai kaipaatko apuja aikaansaamiseen? Kurkkaa valmennuksemme, jossa yhtenä osana tämä malli opetetaan ja viedään käytäntöön siten, että opetamme toteuttaman sitä apuna jatkossa myös ilman valmentajaa.