Reissin motivaatioteoria ja Reiss Motivation Profile® (RMP)
Kirjoittaja: Salla Aaltonen
Itsensä, tiimin ja organisaation johtamisen yksi tarkastelukulma on ihmisten innostaminen ja motivoiminen, osallistaminen ja sitouttaminen tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseen huolehtien kuitenkin samalla hyvinvoinnista, jaksamisesta ja palautumisesta. Innostuvatko ja motivoituvatko kaikki samalla tavalla? No eivät. Haluavatko kaikki osallistua ja vaikuttaa samalla tavalla? No eivät. Syntyykö kaikkien hyvinvointi, jaksaminen ja palautuminen samoista elementeistä? Ei synny. Jotta yksilöllisesti motivoiva ja innostava, tavoitteellinen toiminta mahdollistuu, tulee huomiota kiinnittää yleisten ja yhteisten tulostavoitteiden, strategioiden, suunnitelmien ja toimintamallien ohella yksilöihin ja heidän yksilöllisiin tarpeisiin, motiiveihin, pyrkimyksiin, haluihin ja tavoitteisiin. Näiden hyödyntäminen niin itsensä kuin muiden johtamisessa tuottaa tutkitusti tekemiseen draivia ja innostusta, mielekkyyttä ja merkitystä, energiaa ja hyvinvointia sekä tehokkuutta ja tuottavuutta.
Alla olen avannut tarkemmin, miksi Reissin motivaatioteoria on erinomainen lähtökohta motivoivan johtamisen tarkasteluun ja mikä vaikutus motiiveilla on yleisesti ihmisen toimintaan. Oleellista on myös tunnistaa itsessä ja muissa näitä yksilöllisiä tarpeita ja motivaatiotekijöitä selkeästi ja yhteisesti ymmärrettynä ja sanoitettuna, ei mutu-tuntumalla jolloin voidaan mennä muiden tulkinnassa totaalisesti metsään. Yksi hyvä työkalu tähän tunnistamiseen on Reissin motivaatioteoriasta johdettu Reiss Motivation Profile® -työkalu (RMP), josta alla lyhyt yhteenveto.
Reissin motivaatioteoria
Steven Reiss (1947-2016) oli amerikkalainen psykologian ja psykiatrian professori, joka teki elämäntyönsä sen kysymyksen tutkimiseen, mikä tekee ihmisen kokonaisvaltaisesti onnelliseksi. Tutkimuksen ytimessä olivat kysymykset kuka minä olen, mitä minä haluan ja miksi käyttäydyn tietyllä tavalla. Hänen tutkimustyönsä pohjalta syntyi tieteellisesti pätevä, ensimmäinen empiirisin menetelmin todistettu motivaatioteoria, Reissin motivaatioteoria.
Reissin tutkimustiimi tarkasteli ihmisen käyttäytymistä, haluja, tavoitteita ja pyrkimyksiä universaalien perustarpeiden eli motivaatiotekijöiden kautta. Universaalit perustarpeet ovat yhteisiä kaikille ihmisille, mutta yksilöt erottaa toisistaan ko. tarpeen intensiteetti eli vahvuus. Toisilla ihmisillä sama perustarve on matala, toisilla korkea ja suurella enemmistöllä se on tasapuolinen ja tilannesidonnainen. Mitä vahvempi (matala tai korkea) yksilöllinen tarve on, sitä enemmän ja useammin tarvetta tulee tyydyttää, jotta kokonaisvaltainen hyvinvointi ja onnellisuus toteutuu. Koska perustarpeet ovat osittain synnynnäisiä ja geneettisiä, ne ovat hyvin pysyviä ja siitä syystä niitä on myös hyvin hankala muuttaa, vaikka haluaisikin. Tarpeita ja motiiveja on kuitenkin mahdollista tyydyttää monin eri keinoin.
Reissin tutkimusten pohjalta syntyi 16 elämän perustarpeen eli motivaatiotekijän luokittelu:
Valta – Tarve vaikuttaa ja johtaa
Riippumattomuus – Tarve vapauteen ja riippumattomuuteen
Uteliaisuus – Tarve ymmärtää syvällisesti ja lisätä tietoa
Hyväksyntä – Tarve hakea muiden hyväksyntää ja vahvistaa positiivista minäkuvaa
Järjestys – Tarve selkeyteen, järjestykseen ja rakenteeseen
Kerääminen – Tarve säästää, huoltaa ja kerätä
Kunnia – Tarve suoraselkäisyyteen, periaatteisiin ja lojaaliuteen
Idealismi – Tarve sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen
Sosiaaliset kontaktit – Tarve ystävyyteen ja vertaisten kumppanien seuraan
Perhe – Tarve perhe-elämään, lasten kasvattamiseen ja hoivaamiseen
Status – Tarve asemaan perustuvaan kunnioitukseen, arvovaltaan ja muiden huomioon
Kosto / voittaminen – Tarve kilpailla, voittaa ja saada hyvitystä
Esteettisyys – Tarve kauneuteen ja esteettisiin kokemuksiin
Syöminen – Tarve ruoasta nauttimiseen ja syömisen arvostamiseen
Fyysinen aktiivisuus – Tarve liikkua ja kokeilla fysiikkaansa eri tavoin
Mielenrauha – Tarve turvallisuuteen, rentoutumiseen ja stressin välttämiseen
Oman motivaatiorakenteen tunnistaminen auttaa ymmärtämään, miksi tietynlainen toiminta innostaa ja tuo energiaa ja toisenlainen puolestaan turhauttaa ja vie energiaa. Sisäiset motiivit selittävät ihmisen käyttäytymistä ja pyrkimyksiä siitä näkökulmasta, MIKSI ihminen käyttäytyy tai haluaisi käyttäytyä juuri tietyllä, omat tarpeet ja motiivit tyydyttävällä tavalla.
Omien motiivien vastainen pitkäkestoinen toiminta aiheuttaa epätasapainoa ja tyytymättömyyttä, mikä voi näkyä levottomuutena, ahdistuksena ja turhautumisena. Kun omat yksilölliset tarpeet ja motiivit ovat tasapainossa omassa elämässä, ihminen kokee tyytyväisyyttä, hyvinvointia ja onnellisuutta. Omien tarpeiden ja motiivien mukaan eläminen ja esimerkiksi työskentely lisää myös muiden työelämätutkimusten mukaan sitoumista, tehokkuutta ja tuottavuutta.
Lisää Reissin motivaatioteoriasta ja tutkimuksista löytyy täältä.
Reiss Motivation Profile® eli RMP
Motivaatioteorian pohjalta Reiss kehitti tieteellisen, kansainvälisessä käytössä olevan Reiss Motivation Profile® –työkalun (RMP). Työkalu pohjautuu itsearviointiin ja sähköiseen RMP-kyselyyn, jossa on 128 väittämää 16 motivaatiotekijään liittyen. Kyselyn jälkeen jokainen arvioinnin tehnyt saa oman henkilökohtaisen RMP-motivaatioprofiilin, jonka sertifioitunut RMP-motivaatiovalmentaja purkaa kyselyyn vastanneen kanssa henkilökohtaisesti, ryhmäpurkuna tai verkkovalmennuksena.
Reiss Motivation Profile® on yksilöllinen kuin sormenjälki. Se ei lokeroi ketään ahtaisiin laatikoihin vaan kuvaa yksilöllistä motivaatiorakennetta laajasti ja monipuolisesti, jossa myös motiivien erilaisilla yhdistelmillä on merkitystä. Profiili ei kuvaa osaamista, tietoja, taitoja eikä käyttäytymistä. Se kuvaa sitä, MIKSI ihminen toimii, tavoittelee, arvostaa ja haluaa tiettyjä asioita. Ei ole myöskään olemassa hyvää tai huonoa profiilia, on vain erilaisia motivaatiorakenteita. Tavoitteena on, että ihminen pystyisi toteuttamaan itseään, tarpeitaan ja pyrkimyksiään mahdollisimman hyvin niin työssä, vapaa-ajallaan, pari-, perhe- ja ystävyyssuhteissa, jotta kokonaisvaltainen hyvinvointi ja tasapaino toteutuu.
Oma motivaatioprofiili kasvattaa ja tukee omaa itsetuntemusta. Se tuottaa tietoa itselle tärkeistä tarpeista ja motiiveista sekä omien motiivien välisen tärkeysjärjestyksen. Sitä voi hyödyntää mm. itsensä johtamisen sekä tärkeiden päätösten ja valintojen tukena, aikaansaamisessa ja itselle tärkeiden tavoitteiden saavuttamisessa, oman työuran ja työarjen suunnittelussa ja tuunaamisessa sekä oman hyvinvoinnin ja palautumisen tukemisessa.
RMP-motivaatioprofiili auttaa hahmottamaan myös itseään suhteessa muihin: missä eroan selkeästi muista tai omasta tiimistäni/ryhmästäni, onko minulla sokeita pisteitä suhteessa muihin (omien arvojen yliarvostaminen ja arvotyrannia) ja syntyykö väärinymmärryksiä sokeista pisteistä johtuen, miten voin hyödyntää omia vahvoja motiiveja yhteisen tavoitteen edistämisessä tai tukea muita, miten muut voivat tukea ja auttaa minua onnistumaan.
Jos haluat selvittää oman motivaatiorakenteesi, tutustu lisää verkkokaupassamme.
Reiss Motivation Profile® tarjoaa myös apua muiden ymmärryksen lisäämiseen omassa työyhteisössä, johtoryhmässä, kollegan kanssa, hallitustyössä tai missä tahansa verkostossa, jossa vuorovaikutetaan, tehdään yhteistyötä ja toimitaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. RMP lisää ymmärrystä oman itsensä lisäksi kollegasta ja muista yhteistyöverkoston jäsenistä ja tarjoaa hienon mahdollisuuden kasvattaa luottamusta ja ymmärrystä yhdessä toimimisen tueksi. RMP auttaa meitä tunnistamaan muita innostavia ja turhauttavia tekijöitä sekä hyväksymään muut sellaisina kuin he ovat, arvostamaan eroavaisuuksia ja kääntämään ne yhteisen toiminnan vahvuudeksi ja voimavaraksi.
Johtajat, esihenkilöt ja tiimin vetäjät saavat kullanarvoista tietoa, mikä oman tiimin jäseniä inspiroi ja draivaa, mikä puolestaan turhauttaa tai ahdistaa, ja hän voi hyödyntää näitä tietoja esimerkiksi tiimin yksilöllisessä johtamisessa, roolittamisessa ja työn jakamisessa sekä tiimin sisäisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön tukemisessa.
Jos haluat lukea lisää tiimin tai koko organisaation motivoivasta johtamisesta, kurkkaa Johda MotivaatiollaTM -palvelumme.
Motivaatiotiedon hyödyntäminen käytännössä
Reiss Motivation Profile® -työkalun hyödyt pohjautuvat sen tarjoamaan itsetuntemuksen parantamiseen ja muiden ihmisten parempaan ymmärtämiseen. Motivaatiotuntemusta voi soveltaa hyvin monipuolisesti yksilön, tiimin ja organisaation johtamisessa hyvin monilla eri osa-alueilla. Me Teoiksissa hyödynnämme motivaatiotietoa oman Johda MotivaatiollaTM -konseptimme mukaisesti mm. seuraavasti:
Yksilötaso:
- Itsensä ja oman työn johtaminen
- Aikaansaamiskyvyn parantaminen
- Merkitykselliset tavoitteet
- Yksilöllinen tapa palautua ja jaksaa, (työ-)hyvinvointi
- Oma tapa toimia ja tehdä työtä, vaikuttaa, osallistua, vuorovaikuttaa
Tiimitaso:
- Luottamus, yhteisöllisyys
- Vuorovaikutus, kommunikointi, yhteistyö
- Tiimin vahvuudet ja puutteet, tiimin kehittäminen
- Roolitukset, työnjako, työnkuvien tuunaaminen
- Tiimin käynnistäminen, tiimiyttäminen
- Yksilöllinen johtaminen:
- kannustaminen, tukeminen ja palkitseminen
- tavoitteiden asetanta
- osallistaminen, sitouttaminen
- työn organisointi, työsuoritukset
- oppiminen, kehittyminen
- Muutosjohtaminen
- Tiimin työhyvinvoinnin, jaksamisen ja palautumisen johtaminen
Organisaatiotaso:
- Johtajuuden ja johtamisen kehittäminen
- Motivoiva johtajuus ja johtaminen
- Motivoiva johtoryhmätyö
- Johtamisjärjestelmät, prosessit ja toimintamallit
- Organisaatiokulttuurin vahvistaminen
- Organisaation pito- ja vetovoimatekijöiden vahvistaminen
Kirjoittaja Salla Aaltonen (FM) on Teoiksin toinen perustaja, Johda MotivaatiollaTM -valmentaja ja -kouluttaja, työelämäasiantuntija, sertifioitu RMP-motivaatiovalmentaja.