Työntekijätyytyväisyys tappiin
Kirjoittaja: Salla Aaltonen
Onko teillä hyvä fiilis työpaikalla – jokaisella yksilönä? Jämptiä ja ennakoitavaa vai joustavaa ja spontaania? Yhteistyötä vai itsenäistä työtä? Vastuuta vai ohjausta? Riittävästi oikeanlaisia ja sopivan kokoisia haasteita ja kehittymisen paikkoja? Haastavaa vai turvallista? Oma ja tiimin työhyvinvointi voi syntyä monista eri tekijöistä niin yksilöiden kuin organisaation arvojen mukaisesti.
On hienoa, että työelämässä menestymistä ja onnistumista määrittävät arvot ovat nykyään huomattavasti monipuolisemmat kuin pelkkä tehokkuus, suorittaminen ja tuloksentekokyky. Ehkä huolestuttavat luvut mielenterveysongelmissa ja erityisesti nuorten uupumuksessa ovat nostaneet pehmeämmät ja inhimillisemmät työelämän arvot keskustelujen keskiöihin – miten ylläpidetään ja tuetaan jokaisen tiimin jäsenen koko työuran kestoista jaksamista ja hyvinvointia mutta toivottavasti myös innostamista, autonomisuutta, kyvykkyyksien kehittämistä ja uusien mahdollisuuksien tarjoamista kunkin yksilöllisellä työpolulla. Työhyvinvoinnista huolehtiminen onkin parhaimmillaan työnantajan ja työntekijän välistä jouhevaa yhteistyötä ja vuoropuhelua, jossa kummallakin on oma roolinsa ja vastuunsa.
Se, että on mukavaa siirtyä aamuisin omaan työmoodiin lienee yksi merkittävimmistä työntekijätyytyväisyyden mittareista. Jos työntekijätyytyväisyys on jatkuvasti liian alhaisella tasolla, vaikutukset näkyvät ihan vuorenvarmasti myös tiimin tehokkuudessa, suorittamisessa ja tuloksentekokyvyssä.
Tiedetäänkö teillä, mistä tekijöistä hyvä työarki ja työhyyvinvointi rakentuu juuri teidän tiimissä?
Työhyvinvointi on toki varsin laaja ja moninainen kokonaisuus. Tässä kirjoituksessa tuon esille yhtä siihen vaikuttavaa tekijää: yksilöllistä motivaatiota ja miten sen kautta voi johtaa niin omaa kuin tiimin hyvinvointia. Ihmisen perustarpeiden eli motivaatiotekijöiden varaan rakentuvat arvot, asenteet, toiminta ja käyttäytyminen. Ne määrittävät myös osaltaan sen, millaisista tekijöistä ja merkityksistä oma hyvä ja itseä energisoiva työarki syntyy. Työhyvinvointi määrittyy osittain aina yksilöllisen kokemuksen sekä yksilöllisten arvojen ja merkitysten pohjalta. Mikä tuottaa hyvinvointia, merkityksellisyyttä ja onnistumisen kokemusta toiselle, ei välttämättä olekaan kollegalle samanarvoista.
Millaisia johtopäätöksiä sinä tekisit ao. henkilön yksilöllisen motivaatiorakenteen pohjalta hänelle iloa ja jaksamista tuottavasta työelämästä (kuva esimerkkihenkilön RMP Motivaatioprofiilista)? Entä millaisia konkreettisia keinoja hyödyntäisit hänen työhyvinvointinsa johtamisessa? Muista kuitenkin, että samat keinot eivät sovi kaikille edes samassa työyhteisössä vaan työhyvinvointikin rakentuu yksilöllisesti.
Teoiksi-menetelmän avulla voit selvittää tehokkaasti, vastuullisesti ja pysyvästi oman tiimisi työtyytyväisyyteen liittyviä taustatekijöitä ja muokata tiiminne ja organisaationne työntekemisen ja johtamisen tapoja sen mukaisesti, mikä tuottaa juuri teidän tiimiinne lisää energiaa, hyvää fiilistä ja hyvinvointia. Jos oman tiimin työtyytyväisyyden, hyvinvoinnin ja tuottavuuden kasvattaminen kiinnostaa, kerromme sinulle mieluusti lisää!